torsdag 31 juli 2008

Bröllopsdag idag





Idag för nio år sedan gifte vi oss.
Tänk vad tiden går?
Egentligen hade vi inte pratat om bröllop, vi var nöjda som det var. Vi hade två barn tillsammans och tyckte att det var den ultimata förbindelsen.
Men sen började svärmor och svägerskan prata om att ordna bröllop till oss....
OJ!?
Här tyckte jag att det var bäst att börja fixa till ett bröllop själv, så att man fick det som man själv ville ha det. Jag kollade ett datum som K inte hade spelning, ringde och bokade kyrka och festplats, och när detta var gjort, ringde jag K till jobbet och sade att han skulle beställa barberare åt sej till nästa års 30.7! Varför? Jo för att följande dag gifter vi oss! Han skrattade så han kiknade, sen sade han att jag inte är riktigt klok, men var ändå helt nöjd. Han hade ju faktiskt friat redan flera år tidigare (klassiskt på knä, om än på toagolvet i vår sketna lilla etta, medan jag högravidt använde min fritid till att spy....däremellan lyckades han klämma in frieriet.....jätteromantiskt...)
Men det blev inget bröllop då, det blev en bebis, och en till...och sen hade det bara inte blivit av.
Nu blev det. Och det var en av de finaste dagarna i mitt liv!
Vi gifte oss med våra nära och kära med oss, jag bar mammas brudklänning (som var sydd till henne 1969), och en tiara i silver som jag gjort själv.
K var stilig och stolt, och ungarna rena, hela och jättesöta.

Idag fick jag nio långa underbart djupt röda rosor, och nu ska vi sitta i sommarkvällen och grilla biffar och dricka lite skumpa.


(bröllopsbilden är ett foto av ett foto...sorry för dålig kvalitet)

tisdag 29 juli 2008

A Cohen moment


Mitt 200e inlägg på denna blogg tillägnas den största av mina idoler, Leonard Cohen.
Hörde idag att han kommer till Finland....
jag kunde inte tro mina ögon och öron..

....ÄNTLIGEN!

Nu är jag helt lyrisk!Jag har väntat på att detta skall ske ända sedan jag såg honom i ishallen 1993 med min gudmor/faster. Det var en magisk kväll.

Jag är SÅ glad!
Och K skaffade mej biljetter till födelsedagspresent.

Nu har jag ont magen av glädje för att jag är så glad att han kommer hit....snart har jag ont i magen för att jag väntar så på konserten....och sen har jag ont i magen för att jag är på en konsert jag väntat på i 15 år, och sen har jag antagligen ont i magen för att jag har varit på en konsert som varit just allt som jag väntat på i alla dessa år.....
..och jag vet att jag knappast aldrig mer kommer att uppleva detta....för Leonard är ju redan nästan hundra...eller iallafall sjuttionånting.......nästan åttio iallafall....

Anyway...

Nu har jag ont i magen två månader framåt....

Hallelujah!

"I did my best, it wasn't much
I couldn't feel, so I tried to touch
I've told the truth, I didn't come to fool you
And even though
It all went wrong
I'll stand before the Lord of Song
With nothing on my tongue but Hallelujah "
(Hallelujah av Leonard Cohen)




http://www.youtube.com/watch?v=rf36v0epfmI

måndag 28 juli 2008

Och så var sommarlovet slut

Första dagen på jobbet efter sommarlovet är nu bakom mej. Det är lite vemodigt att första gången öppna jobbets dörr efter ett långt och skönt sommarlov, men tackolov fortsätter värmen och det fina vädret¸så man kan ju kasta sej i solstolen på terassen med lite kalla jordgubbar och en kopp te' när man kommer hem, och leka att semestern fortsätter. Låtsas att man är till hälften ledig ännu :o))
Vad synd att min väckarklocka inte klarar av att väcka mej bara sådär lite, som väl skulle passa sej en morgon när man tycker att man fortfarande är till hälften ledig...

måndag 21 juli 2008

Mina nya kökstavlor




För hundra år sedan hade min släkt en affär. Huset där denna affär (en lanthandel ute på en ö i östra skärgården) var, tillhör fortfarande släkten , och är nu mina föräldrars sommarhus.
Mamma hittade gamla kvitton på vinden som var från tiderna då "Fina Faster" (som var min mormors faster) hade butiken, och gav mej några av dessa underbart vackra kvitton. Ett var faktiskt daterat på min födelsedag 17 oktober....men redan år 1916.....alltså ett tag innan jag föddes. Då hade hon bla mottagit 1 kg kryddpeppar för 4.80 mk, 10 kg mannagryn för 9.50 mk, 10 kg potatismjöl för 11.50 mk, 4 pkt jäst för 4.80, 10 burkar sikoria för 9.80 och 40 pkt standard för 10.80! Denna frakt hade mottagits vid saltbodan nere vid stranden (frakten kom med skuta från fastlandet), och såldes sedan från affären, som i bybornas mun kallades Finas boda.
Nu, hundra år senare heter huset mina föräldrar har, fortfarande "Fina Fasters"....namnet och minnet sitter kvar i folkmun trots att bodan inte har funnits på länge.
Ljuvligt!!
Nu fick jag en del av denna historia hem till mej, här på en annan ö, och jag är så glad för dem.
Nu pryder de väggen ovanför matbordet, och är hur snygga som helst.

fredag 18 juli 2008

Gucci


Har jobbat hela veckan med att pyssla ihop en sy/pysselhörna åt mej. Denna hörna ligger i vårt sovrum. Det blev lite utrymme ledigt då vi gav tvn till ungarna och kastade ut den fula gamla strumpbyrån.
Nu är jag ganska nöjd med sovrummet. Först var jag det inte. Våra sovrum ligger på övre våningen och har snedtak, alltså är rummen delvis ganska låga.
När vi köpte huset var rummet tapetserat med hysteriska 80-tals tapeter med mycket grälla rosor på....urk....
Var lite vilse i vad jag ville ha, så jag valde en terracotta orange tapet till sängväggen (vår säng är mörkt trä). Snyggt....ett tag......
Men sen kom vintern och jag insåg att sovrummet var för mörkt. Det kändes litet och var mörkt.

Sen såg jag av en slump en tapet i en svensk inredningstidning (minns inte vilken..) där nån hade tapetserat sin tambur med Gucci-tapet. Alltså en tapet med Guccis flowing G-mönster på. Helt på riktigt. Först skrattade jag och trodde att det inte kunde vara sant. Sen kollade jag hos Gucci, och visst fan, dom hade en Gucci-home serie som innehöll tapeter. Men det var fortfarande löjligt.

Men sen plötsligt ett halv år senare när jag var helt färdig med min förbannade terracottatapet, så var inte Gucci så dum mera. Näp. Från att ha varit ett skämt blev tapeten plötsligt en tvångstanke för mej. Den var så kitch och annorlunda och omöjlig, så ingen kunde ju ha den. Men jag skulle ha den....
Nu var det den och ingen annan jag ville ha. Punkt slut.
K reser mycket i sitt arbete, så vid varje resa fick han äran att uppsöka den lokala Gucci-affären i jakt på min tapet.
Så min gulliga karl har tassat in hos Gucci både i Moskva och Atlanta och frågat efter tapeter. I Atlanta kontaktade dom dessutom hela amerika för att finna min tapet...men tyvärr var den utgången ur sortimentet och fanns endast i Italien mera.
Tur då att jag tappade båtens bensinkork i havet och vi måste åka till Sarnico i Italien för att hämta en ny (long story....berättar den en annan gång..).
Så nu fick jag en chans att åka till Milano och Gucci och köpa MIN TAPET! Och den var just så kitch och löjlig och snygg och rolig som jag hoppades. Den är ursnygg...den ser ut som en vit tapet, men i rätt belysning kommer flowing G fram i pärlemotryck.

K är jättenöjd....han vet att med en Guccitapet på väggen kommer jag aldrig mer besvära honom mera med att tapetsera om väggen...nep för det här huset kommer att säljas med säljsargumentet "Äkta Gucci-tapet i sovrummet".
Fast en gång till får han nog gräva fram tapetklistret....
för jag köpte en rulle extra.....den har jag sparat till den dagen då jag har en egen stuga med utedass.
Jag kommer att vara den enda mänskan i hela världen med ett utedass inredd med äkta Guccitapet från Milano. Ett rött utedass med vita knutar och inredning av Gucci.
Så ska mitt dass se ut!

Lyckobukett

Lillebror hämtade mej en mycket speciell bukett när vi var hos Mamo på landet. En bukett av fyrklöver! Fem st fyrklöver hade han hittat, och dessa plockade han ihop och gav mej. Jättefin var den!

Idag körde jag K till flygfältet för han skulle till Ylläs på keikka över veckoslutet. Sen for jag och syrran på shoppingrunda (Jee för semesterpengar!).
Vi besökte Wanilla Rose's nya butik i Nurmijärvi. Hittade lite smått och gott till min nya syhörna, måttband ,krittavla, skrin för säkerhetsnålar och en liten lykta....för jo lyktor bör varje syhörna ha....minst tre st tycker jag ;o))

Sen åkte vi till Ikea där jag köpte några vita fleeceplädar (dom gamla har försvunnit konstigt nog....har en liten aning om att dom är i pojkarnas rum....dit går jag inte in om inte jag blir tvingad under pistolhot.....så dom får hålla filtarna, jag skaffade nya på rean idag).
Sen gick vi i diverse småaffärer där jag köpte krokar till min hylla, trådrullar i alla de färger och vit kartong.

Det har varit en rolig dag. Nu ska jag upp och fixa syhörnan klar...kanske jag kan sy redan imorgon....om jag orkar......

Ps
Jag vill tacka så mycket för alla fina Stockholmstips! Jag har skrivit upp dem, letat fram dem på kartan, och kommer definitivt att besöka så många jag hinner. Tusen tack!

Stockholm nästa!

Om en vecka åker vi till Stockholm. Har inte varit där på evigheter, så om nån har några bra shoppingtips, så tas dessa gladeligen emot. Vi kommer att vara där en dag, och har tänkt tassa omkring i centrum och gamla stan. Finns det några roliga inredningsbutiker där som man inte får missa?

Den gamla kappsäcken hittade jag för några år sedan på öns loppis för en femma. Den är över hundra år gammal enligt hotell/flyg/fartygsklistermärkena på den. Den är mera berest än jag!
Nu fungerar den som bokgömma i sovrummet.

Ellen

Detta är Ellen, vår lilla släkting. Jag tycker bilden är så härligt gammaldags...trots att hon tassar omkring på åkern i Crocs....eller "kockina" som hon själv kallar dem.
(klickar man på bilden ser man den som större)

Och det första jag gjorde


När jag kom hem från landet, rusade jag ju direkt till öns loppis. Och hittade bordet jag väntat på i ett halvt år! Jag behövde ett bord till symaskinen...(och till diverse pysselgreijer.) Och så hittade jag ett vackert gammalt rottingskrivbord i vitt som var perfekt med tanke på att det skulle placeras i mitt arbetsrum=vårt sovrum och våra nattduksbord också är vita trä/rotting-möbler. Och det kostade hela 25 euro...och stolen stod för ett tag sen på gratisplatsen, så den hade jag räddat redan tidigare....nu hittade den sin plats!......I am pleased!

torsdag 17 juli 2008

JordgubbsLandet



Vi är bortskämda....vi vet.
K kommer från en släkt av jordgubbsodlare. Hans pappa odlade jordgubbar, idag odlar hans äldre bror och dennas fru jordgubbar...och hallon...och äpplen.
Vi är så bortskämda. Vi har tillgång till de bästa, färskaste och framförallt godaste av dessa. Och det är vi så tacksamma för! Mina barn tror dock att det är helt normalt att när man åker till landet så finns det hektar efter hektar med jordgubbsåkrar runt ens hus....

söndag 13 juli 2008

Nu åker vi till landet


Idag packar vi iväg oss till svärmor på landet. Vi ska fira lillebrors 10-årsdag med släkten där, och ha lite semester.
Förra sommaren fick jag två fina gamla fönsterramar av svärmor. Målade dem vita och lät sätta in spegelglas i dem. Nu hänger dom ovanför soffan och är jättefina. Min första fönsterspegel fick jag av Miku, och den hänger i utrymmet mellan hallen och vardagsrummet.

Tass mot tass

Här ligger dom. Mina sötnosar Funny och O. Tass mot tass och myser.
Imorgon åker vi till landet för en semestervecka hos svärmor. Jag kommer att sakna Funny, min lånehund. Det kommer vi alla att göra. En varm hundnos mot bara sommartår är så terapeutiskt.

lördag 12 juli 2008

En kväll värd att minnas



Igår kväll var vi hela familjen på Olympiastadion och såg Bruce Springsteen. Vi hade biljetter nere på planen, och då lillebror hade lite svårt att se något i folkhavet på 44 000 mänskor, vandrade vi omkring han och jag, och försökte hitta en bra plats där han kunde se ens en skymt av scenen. Storebror och pappa hittade bra platser i mitten (långa som dom är..) och valde att stå kvar. Kortare folket O och jag (jep...jag är redan ca fem cm kortare än min tolvåriga bjässe till son. R.) hittade en någotlunda bra plats, där han hela tiden såg skärmen och emellanåt lyfte jag upp honom så att han kunde se bandet på scenen.

Plötsligt mitt i konserten, kommer en ordningsvakt fram till oss och frågar oss om vi skulle vilja få lite bättre platser? Va?! Jo tack!! Hon fiskar fram två gröna armband (frontstagepass), sätter dem på oss och leder sen oss raskt iväg till ett avspärrat utrymme framför scenen, den finaste platsen på hela stadion, där vi ser resten av konserten utan några som helst hinder!
Vilken tur vi hade! Tyvärr hade inte jag min kamera med (typiskt....fast det är ju då allt roligt sker...när kameran är hemma....), men jag lyckades knäppa en bild av O vid staketet med min urusla telefonkamera.

Lillebror var så salig att han vägrat klippa av sej bandet eller klä av sej sin nyinköpta Bruce-skjorta.....han kommer att minnas gången när han som liten pojke var på Bruce Sprinsteens konsert i resten av sitt liv! Jag är så glad för hans skull. Och nog är jag ganska glad att jag kunde se The Boss från nära avstånd själv också......närsynt som jag är......

Tusen Tack!

Jag vill tacka Päivi på Vanhan lumoissa och Lena på Villa veranda
för denna fina utmärkelse! Tusen tack, jag blev SÅ glad....min första utmärkelse!

Hälsa gärna på i deras härliga bloggar! Deras bilder är så vackra och inspirerande :o)

Så fort jag hinner,ska jag skicka utmärkelsen vidare.

Tack ska ni ha underbara damer!

Kram P

onsdag 9 juli 2008

Hipp Hipp Hurra för Lillebror idag!



Idag fyller O 10 år! Mitt lilla troll.
Det är så härligt att ha en unge som fortfarande vill sova brevid mamma när pappa är på resa, som tycker att det är roligt att ligga skavarumpa på soffan och bli krafsad på ryggen medan vi tillsammans ser på tv, som kan vara liten här hemma trots att han vet att storebror retar honom för det, som tycker att det är roligt att vara tillsammans med sin mamma...det kunde han i alla fall göra när han var 9, hoppas han kan det ännu fast han fyllt 10....i alla fall ibland....

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN LILUN!

tisdag 8 juli 2008

Dethär är vad vi gjort idag....

Inatt var det så hett i övre våningen att det var helt omöjligt att sova. R gav upp och tog
sitt täcke och gick ner på soffan där det alltid är svalare. Jag hade lust att följa hans exempel, men kunde inte, för jag hade gett lov till lillebror att sova brevid mej i stora sängen, han hade lite ledsamt efter pappa som är på resa, och det skulle ha varit urtaskigt att lämna honom ensam där, när han uppenbarligen var i behov av lite mammavärme. Värmen till trots, eller pågrund av den, sov han som en stock hela natten. Jag låg och svettades och våndades.

Dagen efter har varit därefter. Ont i huvudet, trött och hängig.
Idag har jag och katten tupplurat hela dagen.....
Undrar hur nästa natt ser ut? Kanske hela familjen bäddar i vardagsrummet redan i början av kvällen. Sommarläger i nedre våningen.
Det gör vi nog!

måndag 7 juli 2008

Städar...

Det låter hemskt från övre våningen. När jag försiktigt frågar 12-åringen vad han håller på med, svarar han med mycket bestämd röst "Jag städar!".
Jag vågar inte fråga mer. När jag har ärende till övre våningen, blundar jag när jag går förbi hans dörr. Jag vill inget veta förrän han är beredd att berätta.
Jag undrar bara sakta i mitt stilla sinne vad grannarna ska säga när dom märker att det numera går en gång mellan oss och dem......för det är det jag tror han bygger däruppe....
så låter det i alla fall.....

Fynd ur svärmors garage


För några år sedan hittade jag en jättesöt liten blommig Arabia sockerskål i svärmors garage. Den hade en stor spricka i sej, så svärmor hade satt ut den som askkopp . Tackolov slänger hon aldrig något.....
Jag tyckte synd om den nätta skålen som stod där på golvet i garaget och riskerade att bli söndertrampad, så jag frågade om inte jag kan få ta hand om den istället. Vänder man rätt sida till, så syns inte sprickan, resonerade jag.
Min söta svärmor gav den till mej, och till på köpet grävde hon fram en liten gräddsnäcka som hörde ihop med den spruckna sockerskålen. Dessa två hade köpts till svärmors och svärfars bröllop 1951. Vilken skatt!!
Sockerskålen blev skrubbad och står nu på mitt arbetsbord i köket, gräddsnäckan hänger på samlarstången i köket.
Mina juvliga små skatter. När vi har fint besök tar jag dem i bruk, bägge två. Mjölk serveras ur gräddsnäckan, och socker ur sockerskålen, som vänds med sprickan emot mej så att ingen ser den. För den är så fin att den är värd ett fortsatt liv, inte som askkopp, utan som sockerskål.

söndag 6 juli 2008

Gammal och god

Denhär hushållsvågen hittade jag på öns loppis för ett tag sen. Tyckte den var urcharmig och betalade gärna en tia för den. Den skulle bli en bra prydnad i köket.
Putsade den och ställde den brevid spisen (den har också ett fat, men fatet är så stort så jag gömde det i skåpet och ställde en äggkorg på vågen istället..).
En dag när jag stod och fixade middag, lekte O med vågen...han vägde olika saker och meddelade sen att vågen visar rätt. Va?! Det hade inte ens fallit mej in att kolla ifall vågen faktiskt fungerar som våg. För mej var den endast en vacker gammal sak. Men jo, lillkillen hade rätt. Vi vägde oöppnade smörpaket, mjölpaket, russinpaket. Och det stämde.
Vad roligt! Jag hade köpt en vacker sak som faktiskt fortarande fyller sin funktion!
Hos oss är det inte alltid en självklarhet när man tittar lite närmare på mina fynd........

Ahaa-upplevelse

Dethär veckoslutet har jag surfat mycket på nätet. Gjort som jag alltid gör, mao besökt mina stammisbloggar, nappat tag i en länk som låter intressant, och fortsatt mitt äventyr i denna spännande värld. Vad jag inte begripit att göra innan, var att säga hej på bloggarna jag besökte? Jag har bara läst och beundrat, och fortsatt tyst vidare.
Vilken skillnad?! Jag har inte begripit att varje kommenterat besök ju är en invit till min egen blogg. Jag har fått över hundra påhälsningar på ett dygn! Vad glad det gör mej!
Hej alla nya läsare, välkomna! Jag är så glad att ni tog er tid att titta in!
Tervetuloa kaikki uudet vieraat! Olen niin iloinen että olette löytäneet tänne!

PiaMaria

Snart åskar det!

Det kör ihop sej till ett ordentligt åskväder. Ur horisonten närmar sej en front av mörka moln. Vi hör redan hur det bullrar långt borta.
Jag var just nere till bryggan och kollade att allt är bra med båtarna, plockade en fin bukett med klöverblommor och prästkragar på vägen hem över ängen. (Tyvärr är kameran på väg till Tyskland med K, så nu blev det ingen bild på den)
Nu ska vi ordna det riktigt mysigt för oss. Tända ljus överallt och baka rabarberpirog av den egna rabarberskörden. Och sen ska vi äta rabarberpirog med vaniljkräm. Och tycka att det är mysigt med sommaråska.

Loppisfynd

Vet någon någonting om denna burk? Tillverkare? Namn? Vadsomhelst?
Hittade burken på loppis för 9 euro och vill gärna veta mer om den. I bottnet står det "GRID" och en nummerserie.
Den är sliten, men jättesöt. Har diskmedelstabletterna i den.

Det smittar visst

Idag flyger K till sydtyskland. Efter en båt. Igen. Det verkar vara smittsamt....

För fyra år sedan hittade K sin drömbåt. En gammal Riva av trä. Några små hinder fanns....vi hade bara sett den på bild innan beslutet om köp gjordes, den verkade vara i dåligt skick, vi hade ingen aning om ifall motorn fungerade eftersom den stod på land, och eländet fanns i Tyskland. K var eld och lågor, så var hans kompis Stigu med. Dom satt kvällarna i ända och studerade bilder på Rivor. Nu skulle dom iväg och hämta hem en. K hade aldrig ens sett en Riva på riktigt.....han såg sitt livs första Riva när han såg sin egen båt....han hade aldrig ens haft en båt förut, ingen alls.
Snacka om optimism!?
Nåja. Med trailer på släp åkte gubbarna till Weimar och hämtade hem båten.
När jag första gången såg vår båt, gick jag upp i sovrummet och grät en skvätt....för den var i så dåligt skick. Jag var helt övertygad om att K kastat alla våra besparingar rakt i sjön....bokstavligen. Detdär vraket skulle då aldrig mera flyta, trodde jag.
Men K är en obotlig optimist, och han gav inte upp.
En hel vinter av båtbyggeri, restaurering och OÄNDLIGT mycket arbete....för att inte prata om alla pengar båtprojektet sög åt sej, och sen var båten i sjön och den flöt....den FLÖT!!. Det kändes som att efter alla motgångar hade vi nån högre makt på vår sida....när allt tidigare hade strulat, så kom dagen D och vi startade motorn....det stora okända i vårt projekt....och den FUNGERADE!!
K hade uppfyllt sin dröm. Han hade sin båt och han var nöjd. Och jag måste tyst ge mitt medgivande till honom.....den var värd det, all svett, alla tårar, och alla våra pengar....
båten var vår och den var fin. Vår Bella!


För några veckor sen hittade Stigu en likadan båt. Om möjligt i ännu värre skick än vad vår var, och även detta vrak finns i Tyskland. Idag flyger K till Tyskland och möter Stigu som kommer med bil. Sen kör dom upp båten till Finland, och så börjar cirkusen igen.
Båtbyggeri, restaurering och oändligt mycket arbete...och pengarna...dom pengarna.....


TUR att det inte är vår båt denhär gången! :o))

(bilden är ett foto av Puuvene-kalendern i år, vår båt är novembers båt)

lördag 5 juli 2008

Till Mika, Ammi och Ellen

Våra varmaste kondoleanser. Världen har inte bara förlorat en fin mamma och farmor/mormor, men ett av dom soligaste av leenden.
Vi är så ledsna för er skull...


kram P

Mina skapelser


Läste just en jättefin blogg (jag har läst MÅNGA idag....snälla ni som besöker, sej hej i gästboken och länka, för jag KAN inte...hur gärna jag än skulle vilja.....K är en vecka i Tyskland och kan inte rädda mej nu ;o)) . Bloggen hette Grinden på glänt, och hon som har bloggen visade upp underbart härliga smycken hon gjort. Dom var SÅ vackra!

Duh, varför har inte jag tänkt på det? Jag har jobbat med silver i tolv år! Varför visar jag inte upp nåt jag gjort på smedjan?

Här har ni några....om ni klickar på bilden blir den större.
Min favorit är katten....den har jag gjort efter en teckning som R gjorde när han var tre år. Den kan användas både som hänge och som broch. Jag älskar den.
Snappsbägarna kämpade jag med i många år....dom fungerar även som ljusstakar.....men är faktiskt ypperligt festliga att dricka Koskenkorva från...;o))

Ps
Jag vill poängtera att i övre bilden har jag gjort snapsglasen....allt annat är loppisfynd!

Latemans lördag


Nu packar jag iväg oss till stranden.....om jag bara kan hitta alla barnen först....

Inspiration

Vaknade som vanligt före hela resten av världen. Kokade en kanna kaffe och har sedan dess suttit vid datorn och surfat runt och hittat världens härligaste bloggar.
Oj vad folk skriver fint och vilka inspirerande och vackra bilder alla har!
Insåg just att jag suttit nästan tre timmar här och läst. Oops.
Nu behöver jag lära mej hur man länkar, för jag har hittat många underbara sidor som jag gärna skulle tipsa om. Det lär dock ska ta tid.....

Nu är det dags att ta morgontidningen och kaffet ut i trädgården och njuta av morgonsolen också.
But I'll back!

fredag 4 juli 2008

4 Juli

Idag åkte K iväg. Först ska han på två spelningar i Finland, sen på söndagen flyger han till Tyskland för att hämta hem Stigus nya båt.

Jag är hemma med barnen + deras kusin. Vi har haft en härlig dag i närmast tropisk hetta.
Dom har hittat en hemlig ö utanför vår ö, dit man kan vada och slå läger utan att nån i hela världen vet att man är där. Där har dom tillbringat hela dagen, kommit bara hem emellanåt för att hämta mera proviant.
Jag har legat hela dagen på terassen i bikini och läst deckare som min söta kollega Tove skänkte mej några dagar före semestern. Tack Tove! Jag läser två böcker på en gång......och blir snyggt solbränd på kuppen.

Bilden är föresten av min morsdagsgåva i fjol. En byrå. Den var precis vad jag önskat mej, men färgen var lite tråkig (grå), så jag målade den vit och den är helt superfin i utrymmet mellan tambur och vardagsrum.
Om jag skulle få min vilja igenom, skulle hela vårt hem vara inrätt med byråar......jag älskar dem! Tackolov är K klokare än jag och påminner mej med jämna mellanrum att vi inte bor i en fyrahundra kvadrats bostad......

torsdag 3 juli 2008

Nästan bättre än Chuck Norris

En svensk bloggare....Katrin S, skrev ett inlägg för en tid sen som fortfarande får mej att skratta högt. Den var så förbannat bra.

Hon var med sin kusin och åt hos sin gamla farmor, som förövrigt är polska. När dom frågade vad det var dom åt, svarade farmorn "Spädråtta!"
Med spyttan i halsen fortsatte dom sin måltid, oroligt blickande på varandra. Ingen ville ju såra gamla farmor genom att vägra äta maten.
När middagen var slut slank kusinen in i köket och grävde upp matomslag ur skräpkorgen. Snart suckade båda av lättnad. Farmor hade bjudit dem rödspätta till lunch, inte spädråtta.

I love the polish version of rödspätta!

Hjälp! Jag har spårat ur!!

Satt och bläddrade igenom bloggen, lade till några nya bilder i gamla inlägg....och plötsligt såg jag det. Jag har spårat ur! Totalt!

Bloggen skulle ju handla om inredning, loppisfynd och vackra saker......senaste månadernas inlägg handlar ju för helsike nästan alla om sport!? Herregud!
Detta hade jag då aldrig i mitt liv trott?? Mitt liv är fyllt av sport? Jag, världens lataste mänska, skriver om sport? Frivilligt???

Hjälp!! Snabbt in med en bild av mina snygga pioner på vardagsrumsbordet och så lovar jag skärpning. Genast. Pronto!

Högholmen


Idag åkte jag med O och Matilda till Högholmens djurpark. R ville inte följa med trots stora påtryckningar av mej. Suck.....nu har han definitivt blivit stor, min bebis.......aldrig i livet att han förut skulle ha tackat nej till ett djurparksbesök!?

Men vi andra hade en rolig dag bland ludenskaperna på Högholmen.

Vi skrattade gott åt de lustiga björnarna som nyfiket följde med när trädgårdsmästarna planterade buskar utanför deras inhängnad. Stiliga saker! Och björnarna var inte så illa dom heller....

Hur orkar dom?


Men efter lite mat och lite vila, ville R och kusinen ännu ut och öva nånting som dom lärt sej på lägret.....trots att det ösregnade ute.
Hur dom orkar är helt obegripligt för mej!? Men ut på ängen bakom husen stack dom, K lunkade snällt med för han behövdes till något....fyllning kanske....vem vet...

Jag och O låg på soffan och slöade istället.
Fast jag belönade dom flitiga och genomvåta spelarna med hemmabakt bruschetta när dom kom tillbaka. Det var mycket uppskattat.

onsdag 2 juli 2008

A wonderful day!






Vi har tillbringat hela dagen på Bollis på

Michael Quarshie-läger

och det har varit hur roligt som helst!!
Pojkarna plus deras lagkompis Spluide var anmälda, och ungarnas kusin Matilda, oss emellan Masa, fick ett fripass, och blev tillkallad att joina lägret om hon ville.
Valet var att åka med mej in till Helsinki city och shoppa loss flickor emellan, eller att kasta skjortan av sej och joina Jefulägret.......utan att hicka valde hon jefulägret.....
bra valt!

Idag har dom spelat, spelat och spelat. Dom har haft couchar från amerikanska NFL-lag, super couchar från Finland och andra jätteinspirerande mänskor som lärt dom mycket och lite till....

Och nu kom dom hem...trötta och glada....och så jättemycket klokare än förut.....
...
Och O har blivit intervjuad till nån dvd-filmning, av Heikki "Hessu" Halttunen, sin stora idol ........

Vi är alla stolta och glada och....trötta.....
Och helt slut......

natinati!

tisdag 1 juli 2008

Lite nyttigt har jag faktiskt fått till stånd också


För att det nu inte ska se ut som om jag enbart roivat och ränt runt (varit på grillis hos grannen och bevistat diverse fylleslag till rugbymatcher.....där vi förövrigt var med bil, might I add...), så vill jag påpeka att jag faktiskt ränsat upp i köket idag. Jep. Jag har varit flitig och städat hela köket....helt själv......
Det är ju hela några kvadrat stort så det är en tveksam, men mödosam ära att ta åt sej, men den äran nappar jag gärna åt mej med tanke på att jag för tillfället tävlar om köksutrymme med fyra ungdomar i åldern 10-12, en katt, en hund, en man och mej....då blir det lite ett och annat att diska längs med dagen kan jag lova.
Nu får familjen äta och dricka med engångskärl och engångsbestick....i trädgården....resten av sommaren, för nu är det slutstädat för min del. Nu är även jag på sommarlov.
Sådetså.

Underliga händelser.....

På lördagen var vi på fest hos grannen. K var utan nycklar, så när han kom hem, sist av alla, väckte han naturligtvis hela huset genom att ringa på dörrklockan tills alla i hela kvarteret var vakna.
När jag sen låg uppe i sovrummet och försökte få sömn igen, hörde jag att nån pratade utanför vårt hus. Länge, och ännu längre......
Men hallå? Utanför vårt sovrum finns bara parkeringsplatser och en skog? ....och ett skräprum.....?!
När jag steg upp ur sängen och såg efter, så visade det sej, att rösterna hördes från vårt skräprum?! När jag tjuvlyssnat tillräckligt länge, förstod jag att det stod ett ungt par där som antagligen åkt fel med nattbussen, och som sökt regnskydd i vårt skräprum.
Den kvinnliga rösten sade plötsligt, "Det är inte så farligt annars, men jag är törstig".
Jahaps.....jag gick ner till köket för att se om vi hade saft eller limu hemma. När jag letade i köket, kom K och sade att inte behövde dom nån saft.....en cognac är vad man behöver när man övernattar ute i regnet!
Sagt och gjort. K hällde upp två jallu-snapsar i två plastmuggar, som jag tassade iväg i badrocken med till skräprummet (och knackade artigt på innan jag steg in..)
och där stod två genomvåta hårdrockare och såg förvånade ut.
"Varsågod, här är lite uppvärmning åt er. Sätt muggarna i skräpkorgen när ni är klara", sa jag och gick hem igen.
Dom blev jätteglada.
På morgonen var skräprummet hur snyggt och städigt som helst, och muggarna var i skräpkorgen.

Och ingen kommer att tro hårdrockarna när dom berättar om vad som hände dom när dom tog fel buss hem från Tuska-festivalen......

Midnight rugby tournament



I helgen var det Midnight Rugby-turnering här i stan. Vi var både på fredagen och på lördagen och tittade på matcherna. . Rugby är heltokigt, underhållande och nästan lika roligt att se på som amerikansk fotboll.
Lördagen var så galen att man hade ont i magen följande dag av allt skrattande.

Det var lika roligt att följa med vad som skedde på läktaren, som det var att följa med själva spelet!
För det första så hade dom en portabel bastu brevid planen. Där bastade sen lagen (främst utlänningarna tror jag), och sprang med jämna mellanrum ute sprittis och svalkade sej och såg på spelet. Fulla och glada.
Vi satte på läktaren mellan ett av dom engelska lagen, och ett franskt lag. Dom satte och drack bärs och väntade på att deras matcher skulle börja?! Öh.....i vilken annan sport dricker man öl FÖRE man ska in på plan? I rugby gör man det. K var genast färdig att starta ett eget rugbyteam.
På lördagen var alla karlar redan mer eller mindre ihop plåstrade och fulla med bandage...antingen efter gårdagens matcher, eller nattens äventyr.....
Satte och tittade på en fransman som var plåstrad från topp till tå, som haltade helt lugnt omkring framför läktaren. Helt plötsligt, utan nån somhelst förvarning, drog han sen byxorna bort, nappade en sidolinjeflagga och rusade naken ut på plan mitt i ett spel.
Okej...??? Där sprätte han sen omkring tills en linjedomare tacklade honom och förde bort honom från plan....och under hela episoden fortsatte spelet som om ingenting hade hänt?! Det var väl helt normalt att nån plötsligt rusar omkring med snoppen bar mitt i spelet?
I like rugby!
Nästa år åker vi dit med metro och har kompisar och öl med, för det är så man ska se på rugby har vi lärt oss.....
men jag tänker behålla byxorna på...hur roligt jag än har det......

Mina pioner blommar

Att mina pioner blommar är i år extra roligt. Alla år har jag sett fram emot att de ska slå ut, men i år har det varit speciellt spännande pga att vi förra året hade en renovering som tog precis hela sommaren runt vårt hus, och speciellt utsatt var bakgården där pionrabatten ligger.
Försökte värna om mina fina blommor, sprang och påminnde renoveringsgubbarna om att akta dem, men efter att ha tillbringat en sommar och höst under diverse byggnadsbråte, var jag speciellt glad när mina första pioner slog ut i helgen. Stora och fina är dom.
Riktiga överlevarpioner :o)